Bacalao Kristiansund er Bacalao slik den tradisjonelt ble tilberedt flere hundre år tilbake.
- (Nok til seks-syv sultne personer)
Dette trenger du:
- 3 kilo poteter (helst beate)
- 750 – 1000 g klippfisk av Torsk
- 3-4 løk
- 2 bokser hakkede tomater (400 g pr boks)
- 1/2 + 1 1/2 dl olivenolje eller soyaolje
- 50 gram soltørkede tomater, bløtlagt (kan sløyfes)
- cayennepepper/piri piri, ca fem av de små
- 1 ½ – 2 små bokser tomatpuré (hver boks á 140 gram)
- 8 dl vann
- Event. ekstra salt.
Dagen før: Legg klippfisken i vann!
Om klippfisken kommer fra pose i små biter, behøver du ikke skifte vannet. Er det derimot klippfisk som kommer fra noen med egen brygge, eller den er i et større stykke (kvalitetsfisk), så kan du bytte vann underveis.
Start med å helle kokende vann over de soltørkede tomatene og la de trekke i tyve minutter.
Skrell potetene, før du skjærer de i tynne skiver (ca 0.5 cm). Legg potetene og skivene i vann mens du holder på, sånn at de ikke blir brune.
Skrell løken og skjær den i tynne skiver.
Om fisken ikke allerede kommer ferdig oppskåret, så deler du den i passende biter (størrelse som en fyrstikkeske).
Rør sammen 1 ½ dl olje, de hakkede tomatene på boks, vann, cayennepepper som du har knust eller finhakket, tomatpure og hakkede tomatene skåret i tynne biter.
Fisk, løk og poteter skal legges lagvis i en stor gryte.
Start med å helle et tynt lag olje (1/2 dl) på bunnen av gryta, før du legger et lag med poteter, etterfulgt av fisk og et lag med løkringer. Hell over litt av væskeblandingen.
Sånn fortsetter du til du har gått tom for ingredienser.
Skru på kokeplata, legg på et lokk og la det få et oppkok. Skru så ned varmen sånn at det bare så vidt småkoker. La det hele putre til alt er mørt, virker det for tørt kan du tilføre mer vann, er det for fuktig lar du det koke en stund uten lokk. Det tar fra en til to timer å få bacalaoen ferdig, litt etter hvor tynne skiver du har av løk og potet. (Enkel regel; er potetskivene ferdig kokt ja så er bacalaoen også ferdig)
Hvis den ikke er salt nok, så kan du godt salte litt ekstra. Smak også til om du trenger mer cayennepepper, men vær forsiktig med å røre for hardt rundt i gryta, for da kan du lage mos av potetene. Det gjør ikke noe om alt er litt istykkerkokt, men det ser kanskje ikke så fint ut.
Server gjerne med loff og smør til.
Kilde; http://kokebokprosjektet.com/2012/04/01/bacalao-fra-kristiansund/
Og husk; bacalao holder seg lenge varm i gryta og er kjempegodt i oppvarmet tilstand. Bon Apetite! 🙂